V petek, 15. novembra 2024, smo v našem vrtcu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, dogodek, ki spodbuja pomen zdrave prehrane, lokalne samooskrbe ter ohranjanja slovenskih prehranskih in kulturnih običajev. Otroci so imeli priložnost spoznati pomen tedna slovenske hrane ter uživati ob slastnem zajtrku, ki je vključeval kruh, maslo, med, mleko in jabolka – vse lokalno pridelano.
Dejavnosti v tednu slovenskega zajtrka: ustvarjalno in poučno
Skozi cel teden smo z otroki raziskovali, od kod prihaja hrana, ki jo uživamo, in kako nastajajo nekateri izdelki. V pogovorih smo se dotaknili pomena uživanja lokalno pridelane hrane in kako s tem podpiramo domače pridelovalce. Poseben poudarek smo namenili razlagi, kako nastaneta maslo in kruh ter kako pomembno vlogo pri pridelavi medu igrajo čebele.
V četrtek nas je obiskal čebelar, ki je s seboj prinesel svojo opremo, med katero so otroci lahko videli zaščitno obleko in satovje ter na preprost in zanimiv način spoznavali, kako dragocen je ta naravni sladki zaklad.
V petek, na dan dogodka, smo si ogledali prispevek Ribiča Pepeta, kjer smo izvedeli, zakaj je pomembno kupovati lokalno pridelano hrano. Otroci so spoznali, da s tem pomagamo ohranjati okolje, podpiramo slovenske kmete in dobimo sveže, kakovostne izdelke. Otroci so se lotili tudi barvanja pobarvank na temo tradicionalnega zajtrka. Z veseljem so barvali kruh, maslo, med, mleko in jabolka ter pri tem utrjevali znanje o pomenu teh živil.
Skozi ta dan in celoten teden smo pri otrocih spodbujali pozitiven odnos do hrane, hvaležnost za pridelovalce in zavest, kako pomembno je, da izbiramo lokalno pridelane izdelke.
Tradicionalni slovenski zajtrk je bil za otroke poučna in prijetna izkušnja, ki je združila okusno hrano, ustvarjalnost in nova spoznanja. Veselimo se, da bomo to tradicijo nadaljevali tudi v prihodnjih letih!