V predšolskem obdobju ima prehrana pomemben vpliv na zdravje otrok. Otroci prinesejo prehranske navade iz domačega okolja, zato je lahko uvedba oziroma spodbujanje zdravega prehranjevanja, kulture prehranjevanja in odnosa do hrane velika sprememba za vsakega posameznika. Zavedamo se, da ima skrbno načrtovana prehrana v obdobju intenzivnega fiziološkega, psihosocialnega in kognitivnega razvoja pomembno vlogo pri ohranjanju in krepitvi zdravja otrok.

V zavodu posebno pozornost namenjamo uravnoteženi in kakovostni prehrani ter spodbujamo trajnostno prehranjevanje. Zdrava in trajnostna prehrana vključuje varno, energijsko in hranilno uravnoteženo, varovalno in biološko sprejemljivo hrano, ki ustreza posameznikovim prehranskim potrebam, ohranja in krepi njegovo zdravje ter je sočasno prijazna do okolja in podnebja. Trajnostno prehranjevanje dosegamo s kratkimi transportnimi potmi, kar nam omogoča pripravo obrokov z višjo hranilno vrednostjo, izobraževanji in ozaveščanju o pomenu uravnotežene prehrane in prednostih uživanja polnovrednih živil, sprejemanjem različnih ukrepov za zmanjšanje izgub hrane in zmanjšanje količine zavržene ter odpadne hrane ter z vključevanjem otrok v trajnostne pobude, s katerimi razvijamo in vzgajamo spoštovanje do okolja.

Pri načrtovanju prehrane upoštevamo sodobne Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Zavod RS za šolstvo, 2024), ki predstavljajo najučinkovitejši in najracionalnejši način omogočanja zdravega prehranjevanja, dosegajo cilj trajnostnega razvoja, s poudarkom na vzgajanju zdravih prehranskih navad otrok, njihovemu odnosu do hrane in zmanjšanju odpadne ter zavržene hrane v celotni prehranski verigi.

Pri izboru in nabavi živil upoštevamo prehranski, kakovostni, ekonomski ter trajnostni vidik. Izbiramo zdravju in okolju prijaznejša živila: živila z višjo kakovostjo, živila z lokalnega trga z območja Slovenije, sezonsko dostopna živila, kar zlasti velja za zelenjavo in sadje, stremimo k sprotni nabavi živil ter skladno z Uredbo o zelenem javnem naročanju oskrbo z ekološkimi živili in živili iz shem kakovosti.

S pestrim naborom živil in jedi otrokom omogočamo spoznavanje različnih okusov in živil in s tem pozitivno vplivamo na povečano raznolikost in pestrost prehrane tekom življenja.

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri